Mart 14, 2010

Karacaoğlan


Halk Ozanı Karacaoğlan Kimdir Nasıl Yaşamıştır

Karacaoğlan 17. Yüzyıl da yaşadığı sanılıyor. Yaşamı üzerine tam ve kesin bir bilgi yoktur. Nereli olduğu üzerine değişik görüşler ileri sürülmektedir. Şiirlerinden anlaşıldığı üzere Çukurava da doğup yörenin Türkmen Aşiretleri arasında yaşadığı anlaşılmaktadır. Adı bazı kaynaklar da İsmail, kendi şiirlerinden bazılarında ise Halil ve Hasan olarak geçer.

Yaşamının büyük bir bölümünü Çukurova Kahramanmaraş ve Gaziantep yörelerinde geçirdi.
Bazı şiirlerinde Bursa ve İstanbul'da da yaşadığı anlaşılmaktadır. Doğum yeri bilinmediği gibi ölüm yeride kesin olarak bilinmemektedir. Şiirlerinden çok uzun yaşadığı anlaşılmaktadır. Son yapılan araştırmalara göre ise mezarının İçel'in Mut ilçesinin Çukur köyündeki Karacaoğlan Tepesi denilen yerde olduğu sanılmaktadır.

Karacaoğlan şiirleri aşk ve doğa üzerine kuruludur. Gurbet, sıla özlemi, ayrılık ve ölüm şiirlerinde en çok değindiği konulardır. Şiirlerinde adları sık sık geçen Elif ve Zeynep adlı kadınların gönül verdiği kadınlar olduğu sanılmaktadır. Yaşadıklarını, duygularını, düşüncelerini içten ve gerçekçi bir şiir yapısında anlatır. Şiirlerinde sık sık doğa benzetmeleri kullanılır. Karacaoğlan Türk aşık edebiyatına yeni bir söyleyiş biçimi getirdi. Şiirlerinde yalın ve temiz Türkçe kullanır. Bu açıdan kendisinden sonra gelen pek çok ozanı etkilemiştir. Bu olumlu etkiler günümüz Türk şiirine kadar uzanır. Karacaoğlanın bir çok şiiri bestelenmiştir.

Karacaoğlan Elif Elif Şiiri

Elif

İncecikten bir kar yağar
Tozar Elif Elif diye
Deli gönül Abdal olmuş
Gezer Elif Elif diye

Elif'in uğru nakışlı
Yavru balaban bakışlı
Yayla çiçeği kokuşlu
Kokar Elif Elif diye

Elif kaşlarını çatar
Gamzesi bağrıma batar
Ak elleri kalem tutar
Yazar elif elif diye

Evlerinin önü çardak
Elif'in elinde bardak
Sanki yeşil başlı ördek
Yüzer Elif Elif diye

Karacaoğlan eğmelerin
Gönül sevmez değmelerin
İliklenmiş düğmelerin
Çözer Elif Elif diye


Bookmark and Share

0 yorum: